This option will reset the home page of this site. It will restore any closed widgets or categories.

Reset
Новости, факты, комментарии...
18.01.2015 16:18:26 Giulietto Chiesa naaseb Eestisse, et rääkida euroopalikest vabadustest ja demokraatiast (0)
Печать  
Послать другу  
Комментарии  


Foto: J.Kalinina.

Giulietto ChiesaPärast läinud aasta detsembris toimunud rahvusvahelist skandaali, mille vallandasid Eesti võimud, nurjates avaliku kohtumise meediaklubis Impressum, otsustas itaalia ajakirjanik, poliitikategelane ja Europarlamendi endine saadik Giulietto Chiesa Tallinna naasta.

Tagasi tuleb ta sellepärast, et juba detsembris lubas ta suhelda kohaliku publikuga, kes kannatamatult ootas temaga kohtumist.

Ent on ka teine põhjus, mis teda tulema ajendab. Giulietto Chiesat teeb väga murelikuks see, mis praegu toimub Eestis, kuhu talle kui Itaalia ja Euroopa Liidu kodanikule keelati sisenemine, kus ta paigutati arestikambrisse, kus tal ei lubatud läbi viia tsiviliseeritud diskussiooni ja kus ta tagatipuks kuulutati inimeseks, kes ohustab Eesti rahvuslikku julgeolekut.

Neid absurdseid ja tõendamatuid süüdistusi, millega Eesti siseministeerium Giulietto Chiesale riiki sisenemise keeldu põhjendas, hakatakse varsti arutama kohtus. Vastav hagi on juba esitatud Tallinna halduskohtule. Juhul kui Eesti kohtuinstantsid seda keeldu ei tühista ja itaalia ajakirjanikku esitatud süüdistustest ei vabasta, on ta valmis läbima kõik juriidilised instantsid kuni Euroopa inimõiguste kohtuni välja.

Paraku kestavad kohtuvaidlused kaua. Ent isikuvabaduste piiramine, millega Eestis puutus kokku Giulietto Chiesa, on praegusel ajal kuum teema. Sellesse suhtutakse eriti valuliselt pärast traagilisi sündmusi Pariisis, kus miljonid inimesed tulid Prantsusmaa pealinna tänavatele, avaldamaks protesti sõna- ja trükivabadusele kallalekippumise vastu, kogu tsiviliseeritud Euroopa aga toetas otsustavalt seda protesti.

Nii otsustas ka Giulietto Chiesa mõnevõrra muuta detsembris toimumata jäänud avaliku kohtumise teemat. Nüüd kõlab see nii: „Euroopalikust demokraatiast: kas Venemaa ohustab seda?“ Klubis Impressum räägitakse ühinenud Euroopa jaoks nii tähtsast ja põhimõttelisest asjast nagu peamiste inimõiguste – sõnavabaduse, trükivabaduse, veendumusvabaduse, diskussioonivabaduse, Schengeni viisaruumis liikumise vabaduse jne – realiseerimisest. Seejuures kavatseb klubi Impressum külaline kõnelda sel teemal hoopiski mitte teaduslik-teoreetilisest aspektist, vaid demokraatia arengu elavate näidete põhjal Lääne-Euroopa riikides. Ja arvestades neid probleeme, mis on tekkinud Euroopa riikide ja Venemaa vaheliste suhete jahenemise tagajärjel.

Ta räägib ka sellest, kuidas Itaalias, mille elanike tempertament on teada kogu maailmale, on poliitikud õppinud korrektselt suhtuma oma poliitilistesse vastastesse. Teravad diskussioonid poliitilistes klubides, sealhulgas ka need, mida korraldab Giulietto Chiesa ise, on avalikkuse poolt heaks kiidetud kuna need on euroopaliku demokraatia tööriistad. Võimul olevatele poliitikutele ja neile alluvatele ametnikele aga ei saa isegi praeguse eikellegi poolt väljakuulutatud „infosõja“ tingimustes pähe tulla kasutada riiklikku repressiivaparaati võitlemaks teisitimõtlejatega. Kui keegi prooviks seda teha, tähendaks see talle kohest ametist tagandamist ja isegi edasise poliitilise karjääri lõppu.

Seda kõike peaksid Giulietto Chiesa arvates õppima ka Eesti ja teiste Balti riikide poliitikud, kui nad tahavad mitte üksnes formaalselt, vaid ka mentaalselt saada tõelisteks eurooplasteks. Nimelt sellele ongi pühendatud eelolev kohtumine klubis Impressum. Giulietto Chiesa loodab, et seekord tal Eestisse tulekuga raskusi ei teki.

Muide, ta plaanib Tallinna tulla koos saatjaskonnaga, kelle hulka peaks kuuluma tuntud ja autoriteetsete meediaväljaannete ajakirjanikud, Itaalia ja Europarlamendi saadikud, kogenud advokaat. Sellest aga, mis juhtus Giulietto Chiesaga Eesti möödunud aasta lõpus, on teadlikud mõjukad Brüsseli ametnikud, nende hulgas Europarlamendi esimees Martin Schultz ja Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini.

Üritus toimub 23. jaanuaril. Oodatud on ajaloolased, ühiskonna- ja poliitikategelased, üliõpilased, kõrgkoolide õppejõud. Üritus on tasuta, vajalik on eelnev registreerimine e-posti aadressil info@impressum-club.eu.

Avaliku kohtumise toimumiskoht tehakse registreeritud osalejatele teatavaks päev-kaks varem. See on seotud sellega, et paljusid Tallinna konverentsisaale, sealhulgas neid, kus klubi kohtumisi traditsiooniselt on peetud, peljatakse seekord klubile Impressum rentida, eeldades, et see võib nende omanikele kaasa tuua ebameeldivusi. See omakorda iseloomustab tänapäeva Eesti poliitikat mitte just parimal moel. Kohtumise korraldajad ei välista, et seoses sellega saab osalejate arv olema piiratud. Seejuures plaanib klubi Ipressum organiseerida avaliku kohtumise online-ülekande internetti, samuti teha sellest täieliku videosalvestuse.

Küsimusi Giulietto Chiesale saab eelnevalt esitada: http://www.impressum-club.eu/index.php?page=esitage-kysimus

RUS: ММК «Импрессум» приглашает в Маарду на публичную встречу с Джульетто Кьезой



Поделитесь своим мнением


Зарегистрироваться или войти. Войти через


 
a
ПОЛЕЗНЫЙ ПОРТАЛ О ТУРИЗМЕ
Фонд Русский мир