This option will reset the home page of this site. It will restore any closed widgets or categories.

Reset
Новости, факты, комментарии...
12.06.2014 16:16:28 Tallinna Vene Muuseumis avatakse näitus «Kaasani kirik. Säilitame meie reliikviad» (0)
Печать  
Послать другу  
Комментарии  


Tallinna Vene Muuseumis avatakse näitus «Kaasani kirik. Säilitame meie reliikviad»Tallinna Vene Muuseumis avatakse 16. juunil 2014.a. kell 15.00 Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Korneliuse juuresviibimisel pidulikult näitus «Kaasani kirik. Säilitame meie reliikviad». Näitus on pühendatud unikaalse ajaloo- ja kultuurimälestise, Tallinna vanima puidust pühamu, Jumalaema Sündimise pühakuju (Kaasani) õigeusu kiriku säilitamisele.

Käesoleval ajal on Jumalaema Sündimise kirikule (Kaasani kirikule) hädasti vaja kiiret restaureerimist, eriti teravalt on päevakorral küsimus hoone sees remondi-restaureerimistööde läbiviimisest, päästmaks seinamaalingud, mille olukord on nutune.

Iidsest ajast on pühamuid ehitatud ja säilitatud kogu rahva püüdlustega.

Sellepärast otsustas Sihtasutus Tallinna Vene Muuseum toetada Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu kiriku  sinoidi initsiatiivi algatada Kaasani kiriku restaureerimiseks annetuste kogumist. Selle mõttega valmistas muuseum ette näituse «Kaasani kirik. Säilitame meie reliikviad», mille eesmärk on äratada Eestimaa elanike huvi ja kaasata võimalikult suurel hulgal ühiskondlikku jõudu Eesti kõige vanema õigeusu kiriku, Tallinna Jumalaema Sündimise kiriku säilitamise teema juurde, panna liikuma restaureerimisprobleemidele lahendust pakkuv mehhanism, ühendades võimu, kiriku, suuräride ja ühiskondlike organisatsioonide pingutused.

Näitusel saab vaadata ligikaudu 70 unikaalset eksponaati Tallinna Jumalaema Sündimise pühakuju (Kaasani) kiriku, vaga õigeusulise vürst Aleksandr Nevski katedraali kogudest ja Tallinna Linnaarhiivi fondidest.

Näitusekülastajad saavad imetleda uhkeid jumalatalituse rüüsid: feloonid, epitraheelid, stihaarid, käisekaitsed, brokaadist rinnarätid, puusakatted, mitrad ning ka vanaaegsed kirikutarvikud ja ikoonid.

Erilist huvi võivad pakkuda unikaalne Moskva ja kogu Venemaa patriarh Aleksius Teisele kuulunud metropoliidirüü, Venemaa keisri Nikolai II poolt Aleksander Nevski katedraalile kingitud preestririietus ja vanaaegne 19. sajandi mitra, mis praegu kuulub Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Korneliusele.

Näituse iidsemate eksponaatide hulgast leiab Tallinna Kaasani kirikule kuuluvad unikaalsed jumalateenistuse raamatud, varaseim nendest pärineb 1721. aastast. Näitusele on välja pandud rohkearvuliselt arhiivdokumente: meetrikad aastatest  1797-1830,  1898 ja 1945, samuti algupärased kirjad Kaasani kiriku 1843. aasta kirjavahetusest.

Olulise osa ekspositsioonist moodustavad 40 suureformaadilist fotot Jumalaema Sündimise pühakuju (Kaasani) kiriku kaasajast – seinamaalingud, interjööri, kupli ja altariruumi detailid, mis aitavad näitusekülastajal mõtteliselt pühakotta siseneda, nähes ilustamata seinamaalingute tegelikku seisundit tänasel päeval ja jääda mõtlema unikaalse ajaloomälestise edasisele saatusele.

Jumalaema Sündimise pühakuju kirikule pandi nurgakivi ja ehitati üles Põhjasõja lõpu puhul 1721. aastal.  Pühamusse toodi  Sankt-Peterburist Jumalaema Kaasani ikooni koopia ja sama kujutisega muistne rügemendi sõjavälja vasest kokkupandav ikoon.

Pikka aega kuulus kirik rügemendile, kiriku seintel on siiamaani säilinud mälestustahvlid 1812. aasta isamaasõjast, Vene-Türgi ja Vene-Jaapani sõdadest, millised fotod on välja pandud ka näitusel. Samuti kuuluvad ekspositsiooni algupärased mälestustahvlid kirikule mälestusikoonid kinkinud sõjaliste allüksuste nimetuste ning sõdurite ja ohvitseride nimedega.

Eriline koht on näitusel Kaasani kiriku lool, pühakoja ehitamisel ja arhitektuuril. Näituse külastajatel on võimalus tutvuda huvitavate ajalooliste faktidega, mis näitavad, millisel hämmastaval moel on seotud Tallinna Kaasani kiriku ehitus Kardioru lossi ja Sankt-Peterburi esimeste kirikute ehitamisega.

Sihtasutus Tallinna Vene Muuseum ja Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu kirik loodavad, et Tallinna Jumalaema Sündimise (Kaasani) kiriku säilitamise ja restaureerimise initsiatiiv koos kirikule pühendatud näitusega leiavad vastukaja Eestimaal elavate inimeste hinges ja äratab neis soovi isiklikult panustada ajaloolise ja õigeusu reliikvia säilitamisesse tulevastele põlvedele.

Näituse kuraator ja kujundaja: Tallinna Vene Muuseumi direktor Larissa Ušnitškova



Поделитесь своим мнением


Зарегистрироваться или войти. Войти через


 
a
ПОЛЕЗНЫЙ ПОРТАЛ О ТУРИЗМЕ
Фонд Русский мир