This option will reset the home page of this site. It will restore any closed widgets or categories.

Reset
Новости, факты, комментарии...
08.04.2014 09:52:58 Klubis Impressum räägitakse sellest, kuhu läheb Venemaa (0)
Печать  
Послать другу  
Комментарии  


Klubis Impressum räägitakse sellest, kuhu läheb VenemaaKlubi Impressum aprillikohtumised on pühendatud teemale, mis praegu teeb muret poliitikutele, majandusteadlastele, sotsioloogidele ja mõistagi miljonitele tavainimestele maailma eri riikides. „Kuhu läheb Venemaa?“ – nii on sõnastatud kahe, Tallinnas ja Tartus toimuva avaliku kohtumise teema.

Klubi külaline on tuntud vene poeet, esseist, kunstiloolane, kriitik ja ajaloolane Juri Kublanovski. Ta kuulub sellesse vene inimeste põlvkonda, kes on alati suhtunud oma riiki valulise armastusega, kes pole üksnes uskunud selle koidikusse, vaid ka erilisse missiooni nii Euraasias kui maailmas tervikuna. Selline suhtumine on säilinud hoolimata sellest, kui julmalt kodumaa neid ka poleks kohelnud.

Juri Kublanovski on pärit sise-Venemaalt. Ta on sündinud 1947. aastal Rõbinskis. Tema isa oli näitleja, ema vene kirjanduse õpetaja, vaimulikust vanaisa lasti 1930. aastate „religioosse kultuse“ vastu võitlemise ajal maha. Lapsepõlves armastas joonistada ja kirjutas luuletusi. Kui ta oli 15aastane, kiitis tema luuletused heaks Andrei Voznessenski.

1964. aastal astus Juri Kublanovski Moskva Riikliku Ülikooli ajalooteaduskonna kunstiloo osakonda. Moskvas tutvus ta noorte luuletajatega, keda lähendas vastumeelsus ametliku nõukogude kirjanduse vastu. Nendega koos sai temast kirjandusliku ühenduse SMOG asutaja. Muide, kahe aasta pärast lõpetas vabamõtlejatest luuletajate ühendus võimude survel tegevuse. 1966. aastal tutvus Jossif Brodskiga, kellega hoidis pikka aega sõbralikke ja loomingulisi suhteid. Juri Kublanovski esimene luulekogu „Valitud“ („Izbrannoje“) ilmus 1981. aastal USAs kirjastuses Ardis ja selle koostajaks oli just Jossif Brodski.

Kunstiloolase eriala omandanud Juri Kublanovski sõitis pärast ülikooli lõpetamist Solovetsi saartele ja asus ekskursioonijuhina tööle äsja avatud muuseumis. Veetis talve kongis, kus 1930. aastatel istus Dmitri Lihhatšov, suhtles Solovetsi laagri endiste vangidega. Pärast seda töötas Kirillo-Belozerski ja Feraponti muuseumides, Murmanovis, saades osa revolutsioonieelse Venemaa esteetikast ja ilust ning samuti õigeusu maailmast.

Nõukogude ajakirjad ja kirjastused sisuliselt ei avaldanud tema luuletusi ja kirjanduslikke töid. Neid anti käest kätte põrandaalustena. 1975. aastal esines ta avaliku kirjaga „Meile kõigile“, mis ajastus Aleksandr Solženitsõni väljasaatmise teise aastapäevaga. See lõppes väljakutsumisega Ljubjankale ja erialal töötamise võimalusest ilmajäämisega. Töötas Moskvas ja Moskva külje all asuvates pühakodades kojamehe, katlakütja ja valvurina. 1982. aastal nõudsid võimud, et ta lahkuks Nõukogude Liidust. Kublanovski oli sunnitud läände emigreeruma, elas Pariisis ja Münchenis.

1990. aastal, kui paljud nõukogude kultuuritegelased lahkusid riigist, naasis Kublanovski kodumaale. Töötas ajakirjas Novõi Mir publitsistikaosakonna juhatajana (1995-2000), seejärel mõned aastad luuleosakonna juhatajana. Valiti Venemaa kirjanduse akadeemia korrespondentliikmeks. 2003. aastal anti talle Aleksandr Solženitsõni preemia – mitte üksnes „poeetilise sõna tõese täpsuse“ eest, vaid ka selge kodanikupositsiooni eest. 2006. aastal sai ta Uue Puškini preemia (esimese preemia) „loomingulise kogupanuse eest isamaa kultuuri“.

jaloo kõiki traagilisi pöördeid omal nahal tunda saanud vene intelligentsi suguvõsa esindajana kavatseb klubi Impressum külaline Tallinnas ja Tartus rääkida kohalikule publikule, millisena näevad oma riigi tulevikku tema ringkonna inimesed. Vene ühiskond otsib praegu ühendavat ideed, mis suudaks riigi arengule impulsi anda. Kõik mõistavad, et vaevalt aitavad sellele kaasa turuliberalismi ideed. Millise tee valib siis endale Venemaa? Kas ta suudab aidata miljoneid sundimmigratsiooni sattunud kaasmaalasi? Millised perspektiivid on Venemaal taastada vennalikud suhted sõltumatu Ukrainaga? Ürituse korraldaja loodavad, et kõik need küsimused tulevad diskussioonidel arutusele.

Üritustele on oodatud ajakirjanikud, literaadid, ajaloolased, kultuuriteadlased, kõrgkoolide õppejõud ja üliõpilased, ühiskonnategelased.

Tallinnas toimub kohtumine Juri Kublanovskiga 11. aprillil kell 17 hotelli Radisson Blu Hotel Olümpia konverentsikeskuses (2. korrus). Analoogiline kohtumine Tartus toimub 12. aprillil kell 17 hotelli Dorpat konverentsikeskuses (4. Korrus).

Mõlemale üritusele pääseb tasuta. Osaleda soovijad peavad end kindlasti eelnevalt registreerima e-posti aadressil info@impressum-club.eu Tartu-üritusest osavõtjad võivad seda teha ka tel (+372) 5541984.

Osalejad võivad eelnevalt esitada Juri Kublanovskile.

Esitage oma küsimus



Поделитесь своим мнением


Зарегистрироваться или войти. Войти через


 
a
ПОЛЕЗНЫЙ ПОРТАЛ О ТУРИЗМЕ
Фонд Русский мир