This option will reset the home page of this site. It will restore any closed widgets or categories.

Reset
Новости, факты, комментарии...
28.09.2013 15:55:36 Klubis «Impressum» arutletakse eesti-vene suhete üle (0)
Печать  
Послать другу  
Комментарии  


Klubis «Impressum» arutletakse eesti-vene suhete üleOktoobris on klubi „Impressum“ külaliseks Nikolai Meževitš, kes on professor, Peterburi Riikliku Ülikooli rahvusvaheliste suhete teaduskonna Euroopa uurimistööde kateedri juhataja Kohtumised temaga toimuvad Tallinnas ja Narvas.

Meediaklubi külaline on üks autoriteetsemaid ja informeeritumaid Venemaa ja Balti riikide suhete uurijatest, kes on end juba üle 20-ne aasta pühendanud sellele tööle. Kohtumise teemaks on: „Venemaa ja Eesti: meie lahutuse õppetunnid“.

Nikolai Meževitš  oli elevaks tunnistajaks, kuidas kulges Eesti sõltumatuse omandamise „lahutusprotsess“ peale Nõukogude Liidu lagunemist. Alates 1991-st kuni 1997. aastani,   olles tol ajal riigiteenistuses välissuhete Komitees Sankt Peterburi Linnavalitsuses,  võttis ta Venemaa riikliku delegatsiooni eksperdina osa läbirääkimistes Eesti Vabariigi ametlike esindajatega. Ja nüüd, aastate möödudes, näeb ta reaalselt, kui palju tol ajal oli tehtud rutakaid ja läbimõtlemata samme, mille tagajärgi me tajume siiamaani.

Klubi „Impressum“ külaline tegeleb tudengipõlvest majandusgeograafiaga Ta lõpetas Leningradi Riikliku Pedagoogilise Instituudi geograafia teaduskonna (praegu - Venemaa Riiklik Pedagoogiline Ülikool). Ta on mitmekordselt külastanud Eestit ning on hästi tuttav tema elu, inimeste ja probleemidega Peterburi Riikliku Ülikooli lähivälisriikide uuringute keskuse direktorina tegeleb Nikolai Meževitš sisuliselt uue vene teaduse suuna arendamisega. See on Balti riikide, kes on Venemaa lähimad Euroopa naabrid, olukorra kompleksanalüüs. „Meie akadeemilises teaduses on sajametes amerikaniste, arabiste, sinolooge, - räägib ta. – Aga Baltimaade teadjaid võib ühe käe sõrmedel üle lugeda“.  Küll aga võib antud olukord varsti muutuda. Peterburi Ülikoolis juba toimib „Balti- ja Põhjamaade uuringu“ magistriprogramm, mille juhendajaks on Nikolai Meževitš. Tema arvel on juba üle 140 teadusliku töö, seal hulgas õpikud, õppe käsiraamatud ja monograafiad.   

Klubi „Impressum“ külalise uuringute põhiteemaks on ajalooliste, poliitiliste ja majanduslike faktorite kooslused Baltimaade ja Venemaa suhetes. Nikolai Meževitš hindab objektiivselt viimaste aastakümnete saavutusi, mis võib Baltimaade aktiivi kirja panna Eestis on selleks kiire ja efektiivne kommunaalreform, märkimisväärne infotehnoloogia progress ja areng ja ümbritseva keskkonna kaitse hoolitsus. Samal ajal, olles objektiivne uurija, räägib ta reast läbikukkunud poliitilistest initsiatiividest, mis olid realiseeritud nii meil kui ka teistes Baltimaades.  Näiteks raske demograafilise kriisi põhjustest, mille põhjustas valitsuse teadlik „püksirihma pingutamise“ poliitika.  Poliitiliselt motiveeritud õõnestamisest kunagi kõrgelt hinnatud Eesti positsioonides energeetikatransiidi vallas, kasutamata kasumist võimalikus majanduslikus koostöös Venemaaga, millele kohalikud eliidid eelistasid poliitilis-finantsilise rendi saamist, puhudes üles „hirme Venemaa vastu“ ja „kaubeldes“ Venemaa ähvardustega.   

Kõigest sellest tuleb juttu klubi „Impressum“ kohtumistel, mis viiakse läbi Tallinnas ja Narvas. Külaline loodab, et ta mitte üksnes ei esine lektori rollis, vaid ka annab ainet diskussioonidele, millest võtavad osa poliitikud, ajakirjanikud, ökonomistid, akadeemiliste teaduste esindajad ja teised avaliku kohtumise osalejad, kes pole ükskõiksed eesti-vene suhete teema suhtes. Selleks aga, et algselt tõsta eesseisva kohtumise poleemilist „kraadi“, andis Nikolai Meževitš klubile „Impressum“ edasi tema juhatusel Peterburi Ülikoolis ette valmistatud analüütilise ettekande, mis on pühendatud Baltimaade mööda lastud võimalustest Venemaaga suhete normaliseerimisel. Te võite seda lugeda kahes variandis (täis- ja lühivariant) Te võite seda lugeda kahes variandis (täis- ja lühivariant) siin:

Analüütiline ettekanne

Avalik kohtumine Nikolai Meževitšiga toimub Tallinnas 14. oktoobril „Meriton Grand Conference & SPA“ hotelli konverentsisaalis algusega kell 17:00. Analoogne kohtumine Narvas toimub 16. oktoobril „Astri“ keskuses (Forum kinosaalis 3-l korrusel) algusega kell 17:00. Sissepääs mõlemale kohtumisele on vaba kohustusliku eelregistreerimisega telefonil +372 53099045 (tööpäevadel alates kella 10:00 kuni 18:00). Samuti võib registreeruda e-mailil info@impressum-club.eu.

Osalejad võivad eelnevalt esitada küsimusi Nikolai Meževitšile: Esitage oma küsimus



Поделитесь своим мнением


Зарегистрироваться или войти. Войти через


 
a
ПОЛЕЗНЫЙ ПОРТАЛ О ТУРИЗМЕ
Фонд Русский мир