This option will reset the home page of this site. It will restore any closed widgets or categories.

Reset
Новости, факты, комментарии...
26.01.2015 11:27:22 Giulietto Chiesa: Kuni maakera veel pöörleb (0)
Печать  
Послать другу  
Комментарии  


Giulietto Chiesa pidas sõna ja naasis Tallinna, et viia läbi avalik kohtumine rahvusvahelises meediaklubis Impressum.

Giulietto Chiesa

Tallinna lennujaama oli talle vastu tulnud suur hulk tele- ja fotokaameratega ajakirjanikke. Lennuk saabus väikese hilinemisega, lisaks sellele oli Amsterdamis ümberistumisel kaotsi läinud ühe Chiesa saatajaskonda kuuluva inimese pagas. Sellegipoolest astus ta kindlameelselt Eestis maale, et rääkida siin teemal „Euroopalik demokraatia: kas Venemaa ohustab seda?“

Chiesaga oli kaasas tuntud Itaalia naispoliitik Paola de Pin. Ta oli ülimalt üllatunud, kui kuulis, et rida pealinna hotelle keeldus rentimast oma konverentsisaali kohtumiseks Itaalia ajakirjaniku ja publitsistiga. Enamgi veel, oli ka selliseid, kes keeldusid klubi Impressum külalisi majutamast, nende seas ka teda, Itaalia parlamendi ülemkoja saadikut.

Selle varjatud poliitilise kokkuleppe tulemusena ei toimunud kohtumine klubi Impressum külalisega mitte Eesti pealinnas, vaid Maardus, remonditud, mugavas ja avaras kultuuri-ja infokeskuses. Kohtumist avades ütles üks selle moderaatoreid Igor Teterin, et Eestis on täna rohkem kui kunagi varem vaja kaitsta demokraatiat, sõna- ja kogunemisvabadust ning et „kõigil meil on õigus läbi viia diskussioone“. Klubi Impressum kujutab endast sellises olukorras euroopalikus mõistes demokraatlikku arutelu foorumit.

Meenutame, et 15. detsembril 2014. aastal lendas Giulietto Chiesa rahvusvahelise meediaklubi Impressum kutsel Eestisse, ent esineda tal ei õnnestunud. Politsei pidas Itaalia poliitiku 15. detsembril hotellis Meriton tema numbritoas kinni. Talle tehti teatavaks, et ta on Eesti Vabariigi jaoks ebasoovitav isik. Klubi külaline toimetati politseijaoskonda ja paigutati arestikambrisse. Üksnes tänu Itaalia suursaadiku ja Itaalia välisministeeriumi jõupingutustele pääses Giulietto Chiesa vabadusse ja naasis hotelli, kuid järgmisel päeval oli ta sunnitud külalislahkusetust Eestist lahkuma.

Kuu aega hiljem Eestisse naastes teatas Europarlamendi endine saadik Maardus avalikul kohtumisel, et me kõik elame globaalse majanduskriisi tingimustes ja suures kolmanda maailmasõja puhkemise ohus. Viimase saja aasta jooksul on maailma elanikkond kasvanud seitse korda ja on jõudnud seitsme miljardi inimeseni. Planeet Maa aga jäänud samasuguseks, väikeseks. Ressursid on piiratud ja edaspidi ei saa miljard eurooplast ja ameeriklast omandada lõviosa planeedi ressurssidest. Hiina, India ja Brasiilia arenevad tormiliselt.

Ent piiratud ressursside suletud süsteemis pole tormiline areng võimalik. Meie endi silme all sünnib konflikt. Guilietto Chiesa arvates on globaalse tulekahju oht jõudnud Kariibi kriisi aja tasemele. Veidi veel ja lööb lõõmama.

Teiseks osutas Chiesa tähelepanu sellele, et meil Euroopas käib tõeline sõda. Sõda kannustatakse ja õhutatakse. Poliitilisele areenile on naasnud avalik natsism. Itaallase arvates on Ukraina praegune valitsus varjamatult natsistlik ja koloniaalne, Jatsenjuki valitsuses on ju mitu ministrit Ameerika Ühendriikide kodanikud ning lausa USA parlamendi ametlikud liikmed.

Chiesa on veendunud, et Lääs ei saa tulevikus niimoodi domineerida nagu ta on seda teinud sajandeid. Ja ka USA on juba kaotanud oma impeeriumliku vägevuse. Itaalia poliitik leiab, et Hiina on majanduslikult USAst juba tugevam, kuid pole veel saavutanud sõjalist ülekaalu. Kuid USA ja Hiina vastasseis pole mägede taga. Täna ei saa Ameerika Pekingile survet avaldada. Esiteks, Hiina kätte on koondund 3 triljonit dollarit USA välisvõlga, teiseks pole maailma üldsus veel psühholoogiliselt valmis pidama Hiinat peamiseks vaenlaseks.

Venemaa aga on täiesti iseseisev ja käsutab ise kõikvõimalikke ressursse oma arenguks, veenis Chiesa kuulajaid. Et seda takistada, õhutatigi Ukrainas Venemaa vastu suunatud sõda. Venemaa on Läänele ohuks üksnes seetõttu, et ta eksisteerib.

Milles globaalne kriis seisneb? Selles, et meid on muudetud tarbimisühiskonnaks ja meile on sisendatud mõtet, et tarbimine on piiramatu ja lõputu. Inimesed pole valmis oma tarbimist ressursside piiratusest hoolimata vähendama. Me võime praegu teha prognoose kõigest 50 aastaks. See, mis edasi saab, on täiesti selgusetu. On olemas üheksa globaalset sündmuste arengu stsenaariumi ja kõik need on pessimistlikud, ütles Chiesa.

Pärast Maardus toimunud kohtumist kinkis Giulietto Chiesa aktiivsematele osalejatele oma viimati ilmunud raamatu „Mis on katastroofi asemel“, kuhu kirjutas ka autogrammi. Paljud üritusest osavõtjad toetasid oma allkirjaga petitsiooni „Ärme lase Eestit muuta politseiriigiks“.

RUS: Джульетто Кьеза в Эстонии: Пока земля еще вертится



Поделитесь своим мнением


Зарегистрироваться или войти. Войти через


 
a
ПОЛЕЗНЫЙ ПОРТАЛ О ТУРИЗМЕ
Фонд Русский мир