Riigiduuma pöördumine maailma parlamentide ja rahvusvaheliste parlamendiorganisatsioonide poole seoses humanitaarkatastroofi ohuga UkrainasVenemaa Föderatsiooni Föderaalassamblee Riigiduuma saadikud pöörduvad maailma parlamenditegelaste poole üleskutsega teha kõik võimaliku, et peatada massilist vägivalda ja lähenevat humanitaarkatastroofi Ukrainas. Riigiduma saadikud on nördinud selle üle, et praegused Kievi võimud aitavad kaasa kodusõja eskaleerumisele ja rahulike elanike jõhkrate tapmistele märatsevate natsionaal-radikaalide poolt.

Seeni on teadmata uues Katõnis – Odessas kõikide elusalt põletatute tapne arv ja nimed. Räägitakse, et nende inimeste arv on mitu kümnest kuni mitmesajani, mida tõendab võimude soovimatust tõtt rääkida ja süüdlasi kohtu alla anda. 

Niinimetatud terrorivastase, aga tegelikult karistus-, operatsiooni varjus tapeti kümneid inimesi Slavjanskis, Kramatorskis, Mariupolis, teistes Donbasi asulates. Kagu Ukrainas vigastada ja haavata saanud on sajad. Miljonid Ukraina kodanikud on Kievi hunta pantvangid ja massiliste inimõiguste riikumiste potentsiaalsed ohvrid. Nad ei saa loota isiklikule turvalisusele ainult seetõttu, et tahavad rääkida ja lapsi õppida oma vene emakeeles ja olla vabad kodanikud vabal föderatiivsel põhimõttel korraldatud maal, mis tagaks nende natsionaal- ja kultuuri õiguste teostamist. Selline vene elanikkonna, Ukraina födereerimise pooldajate arusaadav soov surutakse julmalt maha isekuulutatud Ukraina võimu poolt, mis viskab kõiki selle tegevusega mitte nõus olevaid "Parema sektori" relvastatud salkade lõugade vahele ja õigustab küüniliselt neid ja teisi kuritegusid "Ukraina ühtsuse" losungiga. Millist "ühtsusest" sellistel tingimustel jutt käia saab? Ja mille nimel – kas tõesti vennatapusõja jätkamiseks ja neonatside märatsemise toetamiseks maal, mis kaotas Suures Isamaasõjas miljoneid elusid fašismi vastu võideldes?

Kievi kuritegeliku režiimi sellised enesejaatuse meetodid võivad juba lähiajal viia veelgi rohkematele suurearvulistele ohvritele. Tuleb püstitada rahulike Ukraina kodanike hukkumistes süüdi olevate ametnike viivitamatu vastutuselevõtmise küsimust. Seejuures Ukrainas riigiametites olevate "Parema sektori", "Svoboda" ja mõnede teiste natsionalistlike organisatsioonide liikmeid tuleb ametitest vabastada, aga organisatsioone – laiali saata.

Vastuvõetamatu on see, et Ukraina ja Krimmi fašistlikest vallutajatest vabastamise 70. aastapäeval, maailma rahvade Suure Võidu hitleriku režiimi üle ning natslike kuritegijate Nürnbergis süüdimõistmise 70. aastapäeva eelõhtul korduvad Teise maailma sõja aja barbaarsused. Kõik see raskendab sisesõjapoliitilise vastuolu olukorras legitiimse võimu loomise võimaluse Ukrainas.

Riigiduuma toetab 17. aprillil Genfi avalduses väljendatud positsiooni, et Ukrainas käiv põhiseaduslik protsess peab olema kõikehõlmav, läbipaistav ja vastutusrikas, peab sisaldama laia natsionaalse dialoogi viivitamatu alustamist, arvestades kõiki regioonide ja rahvuste elanikkondade ning Ukraina poliitiliste ja ühiskondlike jõudude huvisid, võttes samuti arvesse 2014 a. 11. mai referendumite tulemusi Donetski ning Luganski oblastides, mis tõendavad nende regioonide elanike soovi oma õigusi kaitsta.

Selline dialoog on ilmselt võimalik ainult pärast viivitamatu sõjategevusi lõpetamist, neonatslike jõukude täieliku desarmeerimist ja isoleerimist, poliitilistele erakondadele ning Ukraina Ülemraada saadikutele surve avaldamise lõpetamist, Lääne poliitikaringkondade loobumist Kievi hunta ergutamisest. Mistahes teine tee viib Ukraina riikluse krahhi.

Riigiduuma teatab vajadusest viivitamatult korraldada parlamendivaheliste konsultatsioone, et töötada väja lähenemisi, mis aitaksid kaasa pingelisuse deeskaleerimisele ja Ukraina kodanike turvalisuse taastamisele. Väärib tähelepanu 7. mail 2014 a. Šveitsi Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis presideerimise poolt välja pakutud "teekaardi" proekt. Riigiduma pöördub maailma parlamentide ja rahvusvaheliste parlamendiorganisatsioonide poole pakkumisega moodustada Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni Parlamendiassamblee baasil rahvusvahelist kontaktrühma Ukraina teemal eesmärgiga lõpetada kodanikuvastuolu ning aidata riik välja poliitilisest kriisist. 

Ainult üheskoos, parlamendidiplomaatia erinevate võimalusi kasutades, võime peatada vägivalda Ukrainas, ära hoida seal humanitaarkatastroofi. See on kaasaegse maailma kõiki ausate poliitikute püha kohus.

Venemaa Föderatsiooni  S.E.Narõskin

Föderaalassamblee Riigiduma

Eesistuja                    

Moskvas, 13 mail 2014 a.